epal euro palet

EPAL – Euro Palet

Euro Palet (EPAL ahşap palet), başlıca Avrupa ülkelerinde ve dünyanın birçok bölgesinde kalitesi ve standartları kabul görmüş olan dayanıklı, çok yönlü kullanıma sahip ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir palet çeşididir. EPAL ahşap paletler, uluslararası ticarette en önemli taşıma araçlarından biridir.

Dış ticaret yapacak şirketler ilk önce malzeme götürmek ya da almak için nasıl bir tedarik sistemi uygulayacaklar ayarlamaları gerekir. Aldıkları ürün getirilen ülkenin böceklerini, pisliklerini ambara taşımamalıdır. Özellikle tarım için alınan ürünlerde bu tarz problemleri çok net bir şekilde görebilirsiniz. Oluşumunda kurutulmuş ahşap kullanılmaktadır. Mantar oluşumu ya da böceklenme gibi sorunları ortadan kaldıran çevre dostu bir üründür. Kullanımı rahat olan bu ürünler Uluslararası Demiryolları Birliği’nin onayı ile ticaret yapan ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Belirlediği damgalar ile diğer paletlerden ayrılmaktadır.

Euro Palet İmalatı

Palet üretiminde kullanılan ahşabın özellikleri; imalatında en önemli unsur, paletin üretildiği ağacın cinsidir. Avrupa Birliği tarafından belirlenen ağaç türü çam ağacıdır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan çam ağacından elde edilen ahşaplarla Euro palet üretimi yapılır. Ahşabın sahip olması gereken diğer bir özelliği ise nem oranıdır. %22 olarak belirtilen nem oranına uymayan ahşaplar taşımacılık esnasında ürünlerin fazla nemden zarar görmesine veya az nem oranı ile ahşapların kırılganlığının artmasına ve taşımacılık esnasında kazaların oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeplerle imalatında nem oranı oldukça önemli diğer bir unsurdur.

Euro palet Avrupa standartlarına uygun bir şekilde en üst düzey kalite ile üretim yapılarak satışı yapılmaktadır. Hal böyle olunca fiyat konusunda da bir takım farklılıklar meydana gelmektedir. Fakat Fatih Tuna Palet bünyesinde her palet çeşidinde olduğu gibi özellikle de Euro palet çeşitlerinde en uygun fiyatları ile müşterinin hizmetine sunulmaktadır. Çivisinden kullanılan her türlü malzemesine kadar her biri özel bir üretim olan ve daha sonra da denetimden geçirilen bu kaliteli palet çeşidi bu tür nedenlerden dolayı da en fazla tercih edilen palet çeşitleri arasında yer almaktadır.

İkinci El Euro Palet

Birbirinden farklı boyutlarda ve renklerde ve hatta şekillerde olan ikinci el euro palet çeşitleri birçok firma adına sürekli bir talep ile istenmektedir. Bu yüzden de bir gün içerisinde bile sayısız palet çeşitleri talebi alınır ve üretimi yapılır. Bu nedenden dolayı da özellikle de son zamanlarda ikinci el palet çeşitleri oldukça fazla bir şekilde talep edilmeye başlandı.

Euro paletin önemli niteliklerinden birisi çevreci olması, düşük maliyeti ile hesaplı olması ve tamir edilebilir özelliği korumasıdır. Üretimi yetki sınırları içerisinde olan Euro Palet, azami sağlamlıkta olabilmesi için sertifika sahibi üretici tarafından üretildikten sonra sağlamlık test aşamalarında başarı sağlamsı için uluslar arası kontrol şirketleri gözetiminde standartları kesinleştirilir.

  1. EPAL ve EUR damgalarıyla ahşap paletlerden ayırıcı bir özelliğe sahiptir.
  2. Dört yüz kilo taşıma kapasitesini karşılayacak bir sağlamlıktadır.
  3. 80×120 ebatlarında üretime tabi olur.
  4. Tekrar satışa sunulabilecek tamir ve bakımlardan geçen bir özelliği de barındırmaktadır.

EURO Palet Özellikleri

  • Yaygın kullanımdaki 80×120 cm’lik Euro palet 80 parça tahtadan oluşmakta olup, yaklaşık 35 kg ağırlığında, 45.234 dm3, yayılı yük taşıma kapasitesi 1500 kg’dir.
  • EUR/EPAL-pallet belirlenmiş standartlı tahtadan yapılmış olup 78 özel çivi ile tutturması standart olarak belirlenmiştir.
  • Standart dış ölçüleri 1,200 mm x 800 mm x 144 mm olarak tespit edilmiştir.
  • Tahtada kullanılması gereken ahşap malzeme ölçüleri max. %22 nem oranında geçerli olan değerlerdir.

EURO Palet Fiyatları

Euro palet fiyatları, ölçülerine, özelliklerine, kur değerlerine ve toptan alım sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

EURO Palet İmalatı

Euro palet üretiminde kullanılan ahşabın özellikleri; imalatında en önemli unsur, paletin üretildiği ağacın cinsidir. Avrupa Birliği tarafından belirlenen ağaç türü çam ağacıdır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan çam ağacından elde edilen ahşaplarla Euro palet imalatı yapılır. Ahşabın sahip olması gereken diğer bir özelliği ise nem oranıdır. %22 olarak belirtilen bu nem oranına uymayan ahşap paletler taşımacılık sırasında ürünlerin fazla nemden zarar görmesine veya az nem oranı ile ahşapların kırılganlığının artmasına ve taşımacılık esnasında bundan kaynaklanabilecek kazaların oluşmasına neden olmaktadır. Bu sebeplerle imalatında nem oranı oldukça önemli diğer bir unsurdur.

EURO Palet Lisansı Nasıl Alınır?

European Pallet Association (kısaca EPAL) dünya çapında kalite güvenceli EPAL/EUR-Paletleri için tek isimdir. EPAL Europalet standartlarına uygun paletlere EPAL damgası vurulması için, palet üreticilerine yetki veren ve bu yetkinin doğru kullanımını denetleyen kuruluştur.

Standart Euro Palet Üretimi Yapmak İsteyen Firmaların Fabrikalarında Olması Gerekenler

  • Çelik yapım şablonları (alt parça -üst parça imalat yapım şablonu, çivi resmi için şablon.)
  • Nem ölçme cihazı.
  • Kalite kontrol için çelik şablonlar.
  • Şartnamede belirtilen deneylerin (köşe düşürme ve yırtılma mukavemet deneyleri) yapılabilmesi için, fabrikada bir düzenek hazırlanması veya bu mümkün olmuyorsa, deneylerin nerede yaptırılabileceğinin bildirilmesi.
  • Yakma(damgalama)tertibatı.
  • En az 2000 adet paleti muhafaza edecek kapasitede kapalı bir alan bulunması.
  • Üretimin seri olması.
  • Üretimden sorumlu bir teknik elemanın bulunması.

EURO Palet Ölçüleri

Avrupa Palet Birliği tarafından belirlenen standart Euro Palet ölçüleri;
80×120 cm
100×120 cm
120×100 cm
60×80 cm

Euro Paletler ölçü ve özelliklerine göre ayrı taşıma kapasitesine sahiptir. Aşağıda her bir palet ölçüsünün yük, ek yük ve kullanım alanları belirtilmiştir.

Epal Euro Palet Ölçüsü
UzunlukGenişlikYükseklikYük kapasitesiİstifte maksimum ek yükAğırlıkKullanım alanları
800mm1.200mm144mm1.500kg4.000 kgyaklaşık 25 kg
(EPAL teknik düzenlemelerine göre üretim)
Taşıma + Depolama
Epal Euro Palet 2 Ölçüsü
UzunlukGenişlikYükseklikYük kapasitesiİstifte maksimum ek yükAğırlıkKullanım alanları
1.200mm1.000mm162mm1.250kg4.250 kgyaklaşık 35 kg
(EPAL teknik düzenlemelerine göre üretim)
Taşıma + Depolama
Epal Euro Palet 3 Ölçüsü
UzunlukGenişlikYükseklikYük kapasitesiİstifte maksimum ek yükAğırlıkKullanım alanları
1.000mm1.200mm144mm1.500kg4.500 kgyaklaşık 30 kg
(EPAL teknik düzenlemelerine göre üretim)
Taşıma + Depolama
Epal Euro Palet 6 Ölçüsü
UzunlukGenişlikYükseklikYük kapasitesiİstifte maksimum ek yükAğırlıkKullanım alanları
800mm600mm144mm500kg2.000 kgyaklaşık 9,5 kg
(EPAL teknik düzenlemelerine göre üretim)
Taşıma + Depolama

Lütfen Bekleyin