euro palet fiyatlari

Euro Palet Nedir? Euro Palet Fiyatları Nelerdir?

Ticaretin uluslararası hale gelmesiyle birlikte taşıma ve lojistik sektöründe de çeşitli değişimler ve gelişmeler yaşanmıştır. Günümüzde herhangi bir ülkede üretilen ürün ve malların başka bir ülkeye farklı taşıma yöntemleriyle ulaştırılması normal bir uygulamadır. Uluslararası ticaretin bir gerekliliği olarak havayolu, karayolu ve demiryolu taşımacılığı sıklıkla tercih edilir. Ancak ürünlerin ya da malların taşınması sırasında çeşitli standartların izlenmesi gerekir. Euro palet olarak adlandırılan palet çeşitleri, uluslararası ticaret yapan şirketlerin kullanması gereken bir standart olarak kabul edilir.

Herhangi bir malı ya da ürünü taşırken bu ürün ya da malın palet üzerine yerleştirilmesi gerekir. Palet, çok sayıda malın dik olarak istiflenmesine izin verir. Aynı zamanda palet üstüne istiflenmiş olan mallar forklift gibi bir aracı kullanarak kolaylıkla bir yerden başka bir yere taşınabilir. Buna ek olarak palet üstüne istiflenmiş malları forklift kullanarak kamyona, tıra ya da diğer bir taşıma ya da nakliyat aracına aktarmak da mümkün olur. Tüm bu amaçlar ve kullanım alanları ele alındığı zaman palet, ticaretin en önemli bileşenleri arasında yer alır. Palet kullanımı çok yaygın olduğu için  bu alanda bir standart belirleme ihtiyacı doğmuştur. Euro palet olarak adlandırılan palet standardı, ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirerek ticarette ve taşımacılıkta belirli bir ölçü belirlemeyi amaçlar. Peki, Euro palet nedir? Euro palet ölçüleri nelerdir?

Euro Palet Nedir?

Euro palet aynı zamanda EUR-palet veya EUR EPAL Palet şeklinde de ifade edilen bir tür palet standardıdır. Standardın ölçüleri Avrupa Palet Birliği tarafından belirlenmiştir ve tüm palet üretimi belirlenen bu standart ölçülere göre yapılmaktadır. Palet ölçüleri farklı boyutlarda palet seçeneklerine imkan tanımaktadır ve 80x120 cm, 100x120 cm, 120x100 cm ve 60x80 cm olan palet ölçüleri en yaygın kullanılan palet türleri olarak karşımıza çıkar.

Lojistik sektöründe en yaygın olarak kullanılan palet ölçüsü 80x120 cm Euro palet olarak ifade edilebilir. Bu ölçülere sahip olan palet çeşitleri 80 tahta parçanın birleşmesi ile üretilmektedir. 80x120 cm paletin ağırlığı 35 kg olmakla birlikte bu palet 1500 kg yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha yüksek yük taşıma kapasitesinin talep edildiği durumda 100x120 cm ya da 120x100 cm olan Euro palet modelleri tercih edilebilir.

Euro Palet Nasıl Sınıflandırılır?

Euro palet sınıflandırılması Uluslararası Demiryolları Birliği (International Union of Railways) tarafından belirlenen standartları karşılamak zorundadır. Paletler için standartlar DIN 15146 kapsamında detaylı olarak verilmiştir. Palet üretimi yapan firmaların burada yer alan standartları detaylı bir şekilde incelemesi ve bu standartlara göre üretim yapması gerekir.

Aynı zamanda euro palet üretimi yaparken seçilecek olan ahşap malzemenin de belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Ölçü standartlarına ek olarak malzemenin yapısına dair de belirlenmiş standartlar bulunur. Buna göre Euro palet üretimi yaparken kullanılacak olan ahşap malzeme en fazla %22 nem oranına sahip olmalıdır. Malzemenin nem oranı taşıma kapasitesini belirlediği için nakliyatın güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla bu değer önemli bir referans değeridir.

Buna ek olarak paletin montajında kullanılan çivi türü ve montajın yapılacağı noktalar gibi faktörler de Euro palet standardı kapsamında tanımlanmıştır. Tüm bu değerlerin tanımlanmış olması güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkarmaktadır. Aynı zamanda bu standartlar sayesinde paletin dayanıklılığı ve kullanım ömrü de en üst düzeye çıkarılmaktadır.

Palet Üretimi Kalite Kontrol Sürecinden Geçer Mi?

Palet üretimi de diğer tüm üretim süreçlerine benzer şekilde çeşitli kalite kontrol süreçlerinden geçmektedir. Palet üretiminde kalite kontrol süreçleri, üretilen paletin belirlenen standartları sağladığından emin olmaya yardımcı olur. Kalite kontrol süreçlerine göre üretim yapan firmalar, uluslararası geçerliliği olan kurumların belirlediği standartlara göre üretim gerçekleştirirler.

Aynı zamanda belirlenen palet üretimi kalite standartları sayesinde çevre dostu palet üretimi gerçekleştirmek de mümkün olur. Çevre koruma standartları, sürdürülebilir üretim gibi prensipleri izleyen üretim süreçleri, üretilen paletlerin uluslararası gereksinimleri karşılamasına izin verir.

Kalite kontrol süreçlerinin palet üretiminde uygulanması, üretim süreçlerinin tekrarlanabilir olmasına izin verir. Tekrarlanabilir üretim süreçleri ise üretim maliyetini düşürmeye ve en az girdi ya da maliyetle en verimli üretimi gerçekleştirmeye yardımcı olur. Diğer yandan özellikle ahşap palet üretimi alanında standartlara bağlı kalmak, üretilen bu paletlerin kullanım ömrünü tamamladıktan sonra geri dönüşüm sürecine girmesine de izin verir.

Palet Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Palet seçimi yaparken karışınıza birkaç seçenek çıkacaktır. Sıfır ahşap palet satın alabileceğiniz gibi 2. el ahşap palet de satın alabilirsiniz. Bu aşamada birkaç noktaya dikkat etmek, dayanıklı ve uygun fiyatlı ahşap palet satın almanıza yardımcı olur.

·         Satın alacağınız ahşap paletin AB standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.

·         Ahşap paleti göz ile muayene ederek ciddi bir fiziksel hasar olup olmadığına bakın.

·         Toplu satın alma işleminde rastgele palet seçimi yaparak paletlerin genel kalitesi hakkında fikir edinin.

·         Bağlantı noktalarına ve paletin alt bölümüne dikkat edin.

Yukarıda yer alan noktalara dikkat etmek dayanıklı ve uygun fiyatlı Euro palet satın almanıza yardımcı olacaktır.

İzmir Palet Fiyatları

Euro palet üretimi ve Euro palet üretiminde izlenen kalite kontrol süreçleri düşünüldüğü zaman palet fiyatları konusunda genel bir fikir sahibi olmak mümkün olur. İzmir palet fiyatları genellikle üretilen paletin boyutuna göre farklılık göstermektedir. Palet boyutu büyüdükçe palet üretiminde kullanılan malzeme miktarı artar. Daha fazla malzeme kullanılması da palet fiyatlarının artmasına neden olur.

İzmir uygun ahşap palet satın alarak üretim sürecindeki maliyeti düşürmek mümkün olur. Ancak 2. El ahşap palet ya da uygun fiyatlı ahşap palet alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Her şeyden önce satın alınacak ahşap paletlerin AB standartlarını sağlaması gerekmektedir. Buna ek olarak satın alınacak paletlerde herhangi bir fiziksel kusur olmaması da büyük önem taşır. Çivileri gevşemiş ya da ahşapları zarar görmüş bir palet satın almak paletin kırılmasına ve üstündeki ürünlerin ciddi zararlar görmesine neden olabilir.

İzmir palet fiyatları konusunda bilgi almak ve süreçleriniz için en doğru Euro paleti seçmek için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Ekibimiz ihtiyaçlarınızı de isteklerinizi değerlendirdikten sonra sizin için en uygun ahşap palet seçeneklerini sunacaktır. İzmir bölgesi palet ihtiyaçlarınızı karşılamak için ekibimizle ve farklı palet seçeneklerimizle hizmet vermeye devam ediyoruz.


Lütfen Bekleyin