isil islemli palet ve ispm 15 nedir

Isıl İşlemli palet ve ISPM-15 Nedir?

İhracat yaparken firmaların ürünlerinin taşımacılığı için temel malzeme olan paletin çok farklı çeşitleri ve farklı isimleri olabilmekte. Bu paletlerin arasındaki farkları her çeşit palet hizmeti sunan Fatih Tuna Palet ’ten öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızda bir ahşap palet çeşidi olan Isıl işlem görmüş palet veya ISPM-15 standardına uygun palet isimleriyle bilinen paletin ne olduğunu açıklayacağız.

ISPM-15 Standardı Nedir?

ISPM-15 Standardı Türkiye’nin de üye olduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun 2002’de kabul ettiği, uluslararası ticarette ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen bir standarttır.

ISPM-15 Standardının Kapsamı Nedir?

ISPM 15 standardına göre ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm’den az olanlar hariç olmak üzere, palet, sandık, kasa, takoz vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem veya metil bromür fumigasyonu) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Isıl işlem veya metil bromür fumigasyonu ile işaretleme sadece yetkili firmalar tarafından yapılabilmektedir.

Isıl İşlemli Palet Nedir?

56 Derece sıcaklıkta fırında bekletilen ahşap paletin belli bir sıcaklığa gelmesi sonucu oluşan yeni palete ısıl işlem görmüş palet adı verilmektedir. Bu ısıl işlem ahşap paletin içindeki zararlı haşere ve larvaları yok etmek için yapılmaktadır. İşlemlerin sonunda ise paletin ısıl işlem gördüğünü göstermek için IPPC olarak bilinen bir damga vurulmaktadır. Bu damga sayesinde uluslararası lojistik yaparken mal taşımada kullanılabilmektedir. Avrupa Birliği dahil olmak üzere birçok ülkede ısıl işlem görmüş palet kullanımını zorunlu tutmaktadır.

Isıl İşlem Görmüş veya ISPM-15 sertifikalı paletler sadece yetkili yerlerde üretilebilmektedir.

İzmir’de ısıl işlemli palet hakkında daha fazla bilgiye ve güncel fiyatlara ulaşmak için Fatih Tuna Palet ile iletişime geçebilirsiniz.



Lütfen Bekleyin